Schoonmaak en onderhoud van je Afzuigkap

Bas van der Zande 29 September, 2022

De Afzuigkap, je maakt er dagelijks gebruik van. Maar wist je dat je hem eens in de zoveel tijd moet schoonmaken en dan vooral het Afzuigkap Filter? Niet alleen om hem mooi glanzend te houden, maar ook om een ongezonde lucht, onaangename geurtjes en zelfs brand in huis te voorkomen. Het liefst één keer in de 2 maanden. Niet alleen de buitenkant van de Afzuigkap wordt vies, maar ook de binnenkant, waaronder de roosters en de Filters. Wanneer je de schoonmaak van de Afzuigkap goed bijhoudt, bijvoorbeeld door hem na het koken af te nemen met een doekje, is het een klusje waar je straks minder tegen op hoeft te zien!

Fijnstof

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een Afzuigkap een belangrijke factor is als het om schone lucht in huis gaat. Bij het koken komt namelijk veel fijnstof vrij. Als fijnstof niet goed wordt afgevoerd, wordt het risico op gezondheidsklachten groter. Fijnstof bestaat uit kleine, zwevende stofdeeltjes, die je heel gemakkelijk kunt inademen. Deze kunnen dan diep in het lichaam terecht komen en zo ziektes en longaandoeningen veroorzaken. Omdat huizen steeds beter geïsoleerd worden, kan die lucht minder goed wegkomen. Fijnstof kan tot bijna 6 uur in je huis blijven hangen! Zorg er dus voor dat je Afzuigkap goed zijn werk kan doen en vervang optijd eventueel slecht werkende Afzuigkap Onderdelen.

De buitenkant van de Afzuigkap onderhouden

De buitenkant van de Afzuigkap maak je gemakkelijk vetvrij met ammoniak. Maak een sopje van warm water en ammoniak, de beste verhouding is 1/5 ammoniak met 4/5 water. Om de sterke geur te verminderen kan je de geur neutraliseren met koud water, citroensap of azijn. Neem hiermee de buitenkant van de Afzuigkap af en maak hem helemaal vetvrij. Neem hem vervolgens nog even af met schoon water en hij is weer blinkend schoon. Geen fan van ammoniak? Groene zeep is ook een prima ontvetter. Heb je een RVS-Afzuigkap, dan kun je die mooi laten glanzen door de Afzuigkap in te wrijven met een klein beetje olie waaronder zonnebloem-, sla- en olijfolie. Ook zorgt dit ervoor dat het vet minder goed hecht. Ook een roestvrijstalen Afzuigkap kan weer glanzend worden, wrijf hem na het schoonmaken in met glansspoelmiddel voor de Vaatwasser. Een glanzende Afzuigkap gegarandeerd!

Afzuigkap Roosters

Afzuigkap roosters uit de Afzuigkap moeten zeker 4 keer per jaar worden gereinigd. Je kunt ze, als de Roosters Vaatwasmachine bestendig zijn, in de Vaatwasser zetten. Heb je geen Vaatwasser of maak je ze liever met de hand schoon? Dan kun je de Roosters het beste even laten weken in heet water waarin je een scheut afwasmiddel hebt toegevoegd. Soda is ook een goed alternatief. Maar let op, heb je Aluminiumroosters? Zet ze dan niet in de Vaatwasser, aluminium is namelijk zeer reactief en zal aanslag vertonen na een Vaatwasser beurt. Niet alle Afzuigkappen hebben roosters. Sommige hebben alleen vervangbare Afzuigkap Filters. Ook kan het Rooster gereinigd worden door een aantal uur een pan water met citroensap onder de Afzuigkap te koken. Zet de Afzuigkap aan en het vuil laat zich daarna gemakkelijk van het Rooster afboenen. Het rooster is na de schoonmaak gemakkelijk in te spuiten met een siliconenspray. Het vet zal zich nu minder snel hechten aan de roosters. Het glasgedeelte van de Afzuigkap is het best te reinigen met een vetoplossend middel. Daarna naspoelen met ruim warm water en drogen met een droge doek.

Afuigkap Filters

Filters Filteren vet, olie en verschillende stoffen die vrijkomen tijdens het koken. Om te voorkomen dat deze zich in de kap ophoopt, houden de vetFilters dat tegen. Het is goed om te weten dat er diverse Afzuigkap Filters bestaan. Tegenwoordig hebben de meeste Afzuigkappen Metalen Azuigkap Filters, deze Filters zorgen ervoor dat het bij het koken vrijgekomen vet wordt gefilterd. Deze Filters zijn wasbaar én mogen in de Vaatwasser. Klik de vetFilters los en spray ze in met AfzuigkapFilter ontvetter. Laat de ontvetter ongeveer 10 minuten intrekken. Reinig de Filters op 40 graden in de Vaatwasser met een vaatwastablet. Na drie jaar moet een metalen Filter vervangen worden. Daarnaast zijn er aluminium Filters, net als met de aluminium roosters kunnen deze niet in de Vaatwasser. Klik de vetFilters los en spray deze in met een ontvetter. Verdeel de ontvetter over de Filters en laat dit 10 minuten intrekken. Nadat de ontvetter is ingetrokken spoel je de Filters af met heet water. Droog de Filters af en klik ze terug in de Afzuigkap Er is ook nog het kunststofFilter. Deze kunnen enkele keren gewassen worden, en dus weer gebruikt worden. Een geurFilter neemt buiten de geuren ook vet op. Daarom is regelmatig vervangen noodzakelijk. Zo`n geurFilter is een soort cassette, gemaakt van kunststof. In die cassette zitten koolstofkorrels. Een koolstofFilter zorgt ervoor dat de lucht in het huis geen fijnstof bevat. Dit Filter wordt gebruikt als er geen mechanische ventilatie is en ook als er geen mogelijkheid is om de lucht naar buiten af te voeren. De lucht wordt door dit Filter geleid en zo worden luchtjes afgevoerd. De gezuiverde lucht komt er aan de bovenkant weer uit. Na verloop van tijd zal er verzadiging optreden en zal het koolstofFilter vervangen moeten worden. KoolstofFilters dienen zo’n 2 tot 4 keer per jaar te worden vervangen. Het komt niet vaak meer voor, maar er bestaan nog Afzuigkappen met stoffen Filters, ook wel doekenFilters genoemd. De lucht gaat door het doek maar vocht en vet blijven hierop achter. Het nadeel van dit type Filter is dat het doek vrij snel ‘vol’ is en dus snel vervangen moet worden, want dit Filter is namelijk niet wasbaar.
  • Nieuw Afzuigkap Filter kopen
  • Nieuw Metalen Afzuigkap Filter kopen
  • Last but not least, tips!

  • Het Filter in de Afzuigkap moet om de zoveel tijd vervangen worden. Je kunt controleren of het vervangen moet worden door een stukje keukenpapier onder de Afzuigkap te houden. Zet de Afzuigkap vervolgens aan. Wordt het stukje keukenpapier tegen de Afzuigkap aangezogen? Dan is het Filter nog schoon. Wordt het keukenpapier niet tegen de kap aangezogen? Dan is het tijd om het Afzuigkap Filter te vervangen.
  • Als jouw Afzuigkap niet meer Afzuigt, controleer dan de luchtafvoerleidingen en Filters. Het is mogelijk dat ze door iets verstopt zijn of dat ze beschadigd zijn geraakt en niet meer goed vastzitten. Controleer ook de stroomvoorziening, mogelijk is de zekering in de groepenkast uitgevallen.